Stephanie Garber: Caraval (Caraval #1)

by november 21, 2017 0 megjegyzés
Scarlett ​Dragna eddig még egyetlen napot sem töltött távol attól a kicsi szigettől, ahol ő és a húga, Tella, hatalmaskodó, kegyetlen apjuk keze alatt felnövekedtek. A történet azzal indul, hogy az apa házasságra kényszerítené Scarlettet, ami egyszeriben véget vetne a lány hosszú évek óta tartó álmodozásának a messzi szigeten zajló Caravalról, a földkerekség legvarázslatosabb előadásáról, amelynek közönsége szintén a játék résztvevőjévé válhat. 
Azonban épp ebben az évben végül megérkezik a várva várt meghívó, amiről Scarlett annyit álmodozott. Tella elhatározza, hogy elmegy a Caravalra, és egy titokzatos matrózzal elraboltatja Scarlettet is. Csakhogy amint odaérnek, kiderül, hogy Tella eltűnt: az ő elrablója a Caraval ördögien mesteri szervezője, Legend. Scarlett hamarosan megérti, hogy a húga az idei Caraval kulcsfigurája, az egész játék körülötte forog: az lesz a győztes, aki Tellát megtalálja. 
Scarlett többször is végighallgatja a figyelmeztetést: bármi is történjék a Caraval során, az mind csak a fantasztikusan kidolgozott előadás része, de ő, szegény, még be se lépett, máris bábuként kezd lépkedni a mágia és a szívfájdító szerelem sakktábláján. Hanem akármi is a Caraval, valóság vagy sem, neki mindenképp meg kell találnia a húgát, mielőtt véget érne a játék utolsó, ötödik éjszakája, máskülönben a beinduló veszélyes dominóhatásra Tella örökre eltűnik a világból. 
Isten hozott, légy üdvözölve a Caravalban! De légy óvatos, nehogy túl messzire röpítsen a képzeleted!

Az angol megjelenés előtt nem is tudtam a könyv létezéséről, sőt amikor megvettem, arról sem volt fogalmam, hogy miről szól. Eeegen, a borító fogott meg. Aztán elolvastam angolul és a Caraval egy olyan történetté vált, aminek magyarul is a polcomat kellett ékesítenie. Most egy pillanat türelmet kérek, de muszáj megjegyeznem, hogy mennyire gyönyörű és igényes lett a magyar kiadás. A Libri kiváló munkát végzett. A védőborító hihetetlenül simogatnivaló, megmaradt az egyik eredeti borítóváltozat is. Kaptunk szövetes könyvjelzőt, ráadásul keménytáblás kiadásról beszélünk! A regény elejéről a térkép sem maradhatott ki, egyszerűen mindent tökéletesen átültettek magyarra. No de lássuk a ritka példáját annak, amikor a gyönyörű külső a belsőre sem panaszkodhat.


A történet már az elején magával ragadott, az írásmód gördülékeny, a lapok sajnos pillanatok alatt elfogynak. Scarlett és a húga Tella, egyedül élnek édesapjukkal, akinek a nevelése sokszor a tettlegességig fajul, így nem csoda, hogy a két lány szíve szerint menekülne a szigetről, amelyen túl ez idáig még sosem jártak. Scarlett évek óta el szeretne jutni a varázslatos Caraval előadásra, amelyről még nagymamájától hallott, így minden évben egy levélben kérlelte Legend igazgatót, hogy következő helyszínül az ő városukat válassza. Azonban amikor váratlan csoda érkezik meghívók formájában, arra Scarlettet édesapja egy előre elrendezett házasságra kényszeríti a lányt. Ám nincs minden veszve, hiszen a Dragna testvérek és egy sármos matróz (Julian) valahogy mégiscsak átélhetik Caraval varázslatos világát. Ahogy mindennek, ennek az előadásnak is megvan a hátránya és az egész lehet, hogy egy rémségek cirkuszává alakul át!


Rendkívül varázslatos az egész könyv hangulata. Olyan mintha egy legenda, egy mese, egy csodálatos világ tényleg megelevenedne a sorok lapjai között. Scarlett szemén át láthatjuk milyen kiváltságosnak lenni a Caraval falai mögött, ám hamar minden kész rémálommá változik. A lenyűgöző trükkök groteszké alakulnak át és sokszor komoly árat kell fizetni értük. De hisz mindennek csupán egy játéknak kéne lennie! Úgy tűnik, hogy egyedül Scarlett ismeri fel az igaz veszélyt és senki nem akar neki hinni. Illetve az is kétséges, hogy ő kiben bízhat. Az ő karakterét amúgy nagyon szerettem, okos, felelősségteljes, odaadó és talpraesett főhősnőről beszélhetünk. Sokkal visszahúzódóbb, mint húga, Tella, így ketten remekül kiegészítik egymást.

Az összes mellékszereplő egytől-egyik fantasztikus, Julian a hűség, Tella pedig a testvéri szeretet másik két lábon járó képviselőjeként. Róluk tényleg nem is említenék több szót, ám maga a fordulatokkal teleitatott történet megér egy külön ömlengést, annyira zseniális. Olvasóként számos lehetőség játszódott le a fejemben, de a végén már én is megkérdőjeleztem az ép elmémet, valamint, hogy amit olvastam, az vajon valóságosnak tekinthető-e a regényben. Sosem az történt, amire végül gondoltam vagy számítottam és hihetetlenül őrült módon játszott az írónő mind az én, mind pedig Scarlett józan eszével. Lehet, hogy nem tudtam volna magam annyira tartani, mint a lány. A hatalmas csavarokat sem sikerült megfejtenem, pedig végig aktívan figyeltem és nyomoztam, szóval jó kis koncentrációt emészt fel a könyv.

Konkrétan semmi negatívumot nem tudok felhozni, ha akadtak, én mindenesetre nem vettem észre. Hátradőltem és élveztem az előadást. Csak ajánlom ezt a regényt, tényleg inkább menj és vedd meg ahelyett hogy a bejegyzést olvasod. Én kíváncsian várom a folytatást.

A könyvet köszönöm szépen a Librinek!
A könyvet IDE kattintva tudod megvásárolni.


A végén pedig egy kis extra:

Stephanie Garber egyik nagy szenvedélye a zene, sőt, Legend karakterét a Fall Out Boy Centuries című száma inspirálta. Írás közben végig arra gondolt, hogy a Caraval találkozása úgymond egyfajta találkozása legyen egy Baz Luhrmann filmnek és egy Florence + Machine dalnak.
A Caraval történéseire így nagy hatással volt a zene, az írónő pedig az alábbi dallistát osztotta meg:

Trisda szigetén
  • DISCOMBOBULATE—Hans Zimmer
  • CENTURIES—Fall Out Boy
  • FIREFLIES—Light in Motion
 Caraval kezdetének napja

  • A DUSTLAND FAIRYTALEThe Killers

  Caraval első éjszakája
  • GOLD—Sir Sly
  • I WAS WRONG—Sleeperstar
  Caraval második éjszakája
  • CAROUSEL—Melanie Martinez
  • DREAM IS COLLAPSING—Hans Zimmer
  • COSMIC LOVE—Florence + Machine
  • ONCE UPON A DREAM—Lana Del Rey
  Caraval negyedik napja
  • DEVIL DEVIL—Milck 
  • CAN YOU HOLD ME—NF, Britt Nicole
  Caraval negyedik éjszakája
  • IT’S THUNDER AND IT’S LIGHTNING—We Were Promised Jetpack
  • HOLD ME NOW—Red
  • YOUNG AND UNAFRAID—The Moth and the Flame
  • EVERYTHING IS LOST—Maggie Eckford
  Caraval ötödik éjszakája
  • LOVE IS BLINDNESS—Jack White
  • TESSA—Steve Jablonsky
Caravalt követő nap
  • WINGS—Birdy
  • HOPPIPOLLA—Sigur Ros
Forrás: http://stephaniegarberauthor.com/playlist-page/#

Lorelei

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése