Ransom Riggs: Napok ​térképe (Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei #4)

by május 01, 2019 0 megjegyzés


A különleges képességekkel megáldott/megátkozott, 16 éves Jacob Portmant a szülei épp elmegyógyintézetbe készülnek szállítani. Az átlagos amerikai kisvárosi család ugyanis egy szót sem hisz el a fiú kalandjaiból és hőstetteiből a különlegesek – üresrémek és lidércek által fenyegetett – világában. Pont jókor jelennek hát meg az autó előtt Jacob különleges barátai. 
Az időhurok szorításából szabadulva immár valamennyien a hirtelen előreöregedés veszélye nélkül mozoghatnak térben és időben. Útra kelnek az egykori londoni nyomornegyedből, Devil's Acre-ből, hogy felfedezzék a jelen normális Amerikáját, de az amerikai különlegeseket is. A kalandokban bővelkedő úton vezetőjük a mindkét világot ismerő – és a jelenben valóban csak 16 esztendős – Jacob… 

Nem titok, hogy bárki kérdez a különleges gyermekek világáról, annak egyből nekiállok promózni a sorozatot. Bár sokan vontatottnak (ez igaz) és unalmasnak (na ez már nem) tartják, számomra Ransom Riggs egy kiemelkedően egyedi világot és történetet teremtett az ifjúsági regények sorában. A trilógia olyan szép, kerek lezárást kapott, hogy kicsit tartottam attól, hogy a folytatás mit fog tartogatni a számunkra. Nem akartam csalódni. 


A történet ott folytatódik, hogy Jacobhoz beállítanak a különleges barátai. Nem mellesleg pont időben, mert szegényt éppen diliházba akarták csukni. A különlegesek életük egyik legelképesztőbb élményére készülnek: be akarnak illeszkedni a normálisok világába. Van rá lehetőségük, ugyanis már ugyanúgy öregednek, mint az emberek. Abe Portman házát meglátogatva rábukkannak egy olyan naplóra, ami feltárja előttük, mivel is töltötte az üresvadász az idejét, miután elhagyta őket. Abe-nek volt egy társa, akit Jacobék most felkerestek, majd az illető egy küldetéssel bízza meg őket. Ennek köszönhetően kapunk egy igazi roadshow-szerű szálat is.

Na és itt következik egy nagyon nagy világbővítés, mert megismerhetjük az egyesült államokbeli különlegesek kultúráját. Bele sem gondoltam a trilógia során, hogy az ”ahány ország annyiféle szokás” rájuk is igaz lehet. Nagyon tetszett milyen élesen elvált az újonnan megismert felállás az eddig felfedezett kultúrától és rendszertől. Szerintem kifejezetten jót tett a történetnek, hogy ebbe az irányba indult el. Az amerikai különlegesek képében kaptunk egy territoriális, klán alapú, gengszter érzetű társadalmat, ahol bizony kemény szabályokat kell betartani. Érdekes volt látni, hogy mennyire fogadja el egymást a két hatalom, milyen szinten tudnak egymás mellett létezni.

A karakterek szempontjából szintén érdekes volt szemlélni, hogy a Lelkek könyvtárában lezajlott
események után, hogyan élnek a köztudatban. Jacob igazi híresség lett, ám ennek ellenére mindnyájuknak látszat feladatokat szán a tanács. A fiú viszont újfent szembemegy az elvárásokkal, hogy felérhessen a nagyapja hírnevéhez. Jó volt látni, hogy Jacob nem szállt el magától, hanem érezte, hogy igenis nagy helye van még a fejlődésnek. Viszont borzasztó mód ragaszkodik ahhoz, hogy Abe Portman nyomdokaiba léphessen, amivel alapjáraton nem lenne gond, de ideje lenne realizálnia, hogy két eltérő emberről és élethelyzetről van szó. A későbbi döntéshelyzeteit is nagyban befolyásolta, hogy úgy érzi, a nagyapja árnyékában él. 

Ezt több szereplő ki is használta aztán. A jól ismert karakterek közül ugyan nem mindenki kíséri el Jacobot a nyomozásra, de jó volt látni a fejlődést, hogy bizonyos szinten már szembe mernek szegülni az ymbrynéjükkel. Persze azért akadtak, akikben újra csalódni kellett egy picit. Talán megint Emma emelkedik ki ilyen téren, kicsit úgy érzem, ő maga sem tudja kit és mit akar, miben biztos és bizonytalan és ezt kivetíti másokra. A többi különleges pedig sokszor követi őt, mert a csapat egyik vezéregyénisége. 

A küldetés során egy újabb szál nyílik meg előttünk egy prófécia keretében, amit én személy szerint nagyon izgalmasnak találok. Kíváncsian várom, hogyan fog mindez beépülni a különlegesek világába. Figyelem, függővéges a regény, szóval lélekben tessék felkészülni. No meg a csodás képekre, amik megint mesésen kiegészítik a történetet. 

Mikor is jön a következő rész?

Lorelei

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése