Moskát Anita: Horgonyhely

by január 24, 2016 0 megjegyzés

Egy birodalomban, ahol a föld oda köti az embert, ahová megszületett, csak azoknak van reménye a vándorlásra, a kereskedelemre és a hatalomra, akik várandósak. Ebben a nők uralta, különös mágiával átitatott világrendben három rendkívüli személy keresi a kitörés lehetőségét. 
A könyvtárhajójához kötött Vazil titokban az egyenjogúság eszméjét hirdeti és a nők vándorlásának okait kutatja, hogy egy napon mindenki szabad lehessen. Lánya, Helga azonban szabadulna a hajótól, ahová születése óta kötődik, ezt pedig csak egyféleképpen teheti meg: ha teherbe esik, minél előbb. Lars a föld férfiak számára tiltott mágiáját űzi, ami által különleges hatalomra tesz szert – ez pedig az egész világukat felforgathatja. 
Moskát Anita merész témát feszegető, lenyűgöző regénye felülbírálja az előítéleteket, és egy sötét és kíméletlen történeten belül keresi a választ a kérdésre, hogy mi a szabadság és a mások feletti uralom ára.

A tél nálam a fantasy ideje. Nagyon sok jót hallottam Moskát Anita könyvéről, ami már vagy két hónapja várakozott a polcomon. Amikor kezembe vettem a Horgonyhelyet, nem számítottam egy ennyire komplex és részletesen kidolgozott világra. Könnyed, pörgős, gyorsan olvasható történetet vártam, helyette viszont egy sokkal komolyabb témákat boncolgató regényt kaptam.


Nagyon tetszett már az alapötlet: ahol megszületsz, az a horgonyhelyed, amit ha átlépsz, akkor rosszul leszel. Ennek kiküszöbölésére csak a nők képesek azzal, ha teherbe esnek. Ahol szülnek, az pedig az új horgonyhelyük lesz. Nehéz eldönteni, hogy szerencsésebb-e az illető, aki hajón él. Bár képes az utazásra, örökre a hajóhoz kötött és szárazföldön nem jut messzire.


Imádtam, hogy fordított a felállás, ezúttal a nők irányítanak. Ami viszont a legnagyobb kincse a könyvnek, hogy a szereplők nagyon valóságosak. Remekül megmutatkozik az emberi természet. Például a különböző területeken eltérő a hierarchia. Valahol egyszerű falvakkal találkozunk, ahol a mindennapi boldogulással foglalkoznak, míg máshol apátházak vannak. Itt az emberi élet szinte semmit nem ér. Ha fiút szülsz, akár meg is ölheted, csak tenyész lesz belőle. Ha lányt, akkor sem jobb a helyzet, hiszen nem nevelheted fel saját magad. Arra képezik ki a gyerekeket, hogy mekkora ajándék a várandósság által elnyerhető vándorlás. Nagy becsben tartják a menstruációt és szülést segítő gyakorlatokat is oktatnak. Ami egyik élethelyzetben sincsen másképp az a hatalomvágy. Az ember képes minden eszközt, társat, hazugságot magához ragadni az uralomért. Felmerül a kérdés: akkor a nők mégsem lennének jobb vezetők? Azonban remekül szemlélteti a történet, hogy egyszer minden diktátor elbukik.

Rengeteg égető kérdést boncolgat még a könyv. Ott van például a tanulság, hogy az ember nem okosabb a földnél. A földet ugyanis nem lehet átverni. A földbűvölők arra használják képességeiket, hogy minél bőségesebb terméssel lássák el a falvak lakóit. Ám mindennek megvan az ára. A termés virágzik, de a bűvölő elrothad. Ezzel az egyensúly is fennmarad. Az ember kötött a földhöz, belőle létezik.


Istenem, imádom mennyi rejtett tartalmat lehet találni a Horgonyhelyben. Feszegeti a hit kérdését is. Mi kell hozzá? Csoda? Mi a csoda? Eredmény nélkül a hívő is kezdi elveszíteni bizalmát. Ebből látni, hogy mennyire türelmetlenek vagyunk valójában. Továbbá ott van még a megbocsátás kérdése. Anyukám szokta azt mondani, hogy egy szülő mindig megbocsát a gyerekének és a könyv végén itt is ezt láthatjuk. Az ember jó tulajdonságaira is felhívja a figyelmet: ha kell, az ember szenved a szeretteiért. Újabb tanulság, hogy gyűlölettel és bosszúval nincs megoldás.

Ha már a karaktereknél tartunk, annak ellenére, hogy titokzatosak, mégis jól kidolgozottak. Egyszerre gyűlölöm és aggódom értük. Aki a kezdetekkor ellenszenves volt, a végén pozitívabb lesz a szememben. Hogy miért? Mert megértem az indítékait. Az olvasó saját maga jön rá, hogy mennyire előítéletes. Rengeteg kérdés felmerült még bennem, ami nem a könyv végi nyitott lehetőségekhez kapcsolódik. Vajon Lars tényleg önzetlenül cselekedett vagy nagyravágyó volt? A hírnévért tette? Hogy emlékezzenek rá az emberek? Vazil rádöbben, hogy semmit sem szabad készpénznek venni, a válasz pedig végig ott volt előtte. Helgán keresztül látjuk milyen, ha valaki kis naiv és burokban él.

Brutális lett a regény, senkit nem kímél. Nagyon jól átgondolt és részletes a történet. Szépen, folyamatosan a szánkba rágja az információkat az írónő. Viszont nekem túl hosszúra sikeredett és nem érződött jól az idő múlása. Nem pörögtek az események, így nagyon lassan haladtam vele, pedig remek és rengeteg mondanivalója van. Valami hiányzott. Nem tudom micsoda, egy apró szikra, hogy felkiáltsak: igen ez AZ a könyv! Moskát Anita, újabb követőt szereztél! :)

Lorelei

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése