Victoria Aveyard Red Queen

by április 06, 2015 0 megjegyzés
Vigyázat! A fülszöveg cselekményleírást tartalmazhat a könyvre nézve!
Mare Barrow világát a vér határozza meg - léteznek vörös- és ezüstvérűek. Mare és a családja az alsóbb rendű Vörösek közé tartozik, akiknek sorsa, hogy szolgálják az elit Ezüstöket, akik természetfeletti erejüknél fogva szinte istenek. Mare lopkod, hogy így segítsen családjának túlélni, de amikor legjobb barátját besorozzák,  mindent kockára tesz, hogy elnyerje a fiú szabadságát. A lány egy váratlan esemény miatt a királyi palotában találja magát, ahol a király és nemesei előtt fedi fel saját erejét, amelynek létezéséről eddig ő maga sem tudott. A probléma... hogy a vére Vörös.
Hogy elrejtse ezt a képtelenséget, a király arra kényszeríti, hogy játssza el egy rég elveszett Ezüst hercegnő szerepét, és egyik fiának adja kezét. Ahogy Mare egyre mélyebbre ássa magát az Ezüstök világában, kockáztatja új pozícióját, hogy támogathassa a Skarlát Gárdát - a Vörösek lázadásának vezetőit. Tettei egy halálos és erőszakos táncba kezdenek, amely hercegeket fordít egymás ellen, Mare-t pedig a saját szíve ellen.

Victoria Aveyard nagyot alkotott. Egy világot, amelyet a vér határoz meg. A könyv bemutatja a nemes Ezüstvérűeket, a büszkeségükkel, méltóságukkal, kegyetlenségükkel és intrikáikkal együtt, ugyanakkor az őket kevesebbre tartott Vörösvérűeket is akik 'arra születtek, hogy szolgálják őket.' Mare a két világ között áll, elmosva az éles határvonalakat. Belecsöppen egy hatalmi játszma kellős közepébe, ahol ha azt hiszed, hogy egy kis dolgot is irányíthatsz, nagyon tévedsz.

 ,,Az igazság az, aminek én beállítom. Lángokba boríthatnám ezt a világot miközben esőnek hívom."
 Soha nem tudhatod éppen kinek játszol a kezére, kiben bízhatsz meg és ki hozza meg a helyes döntéseket. Egyáltalán mi számít helyesnek és meddig mehetsz el, hogy elérd azt, mielőtt olyanná változol, mint ők? Néhány élet megéri a milliókét? Mi határozza meg azt, hogy ki uralkodjon, döntsön mindenki felett? Számos hasonló kérdés merül fel Mare kalandjai során, amely alatt megismerhetjük az Ezüstvérűek hierarchiáját, a képességeikkel együtt. 
,,Akárki elárulhat akárkit."

Csak néhány említésképpen: vannak erőskarúak, telekinetikusak, zöldikék, fényhajlítók stb. Az egész fantasztikus volt. Nem mondom, hogy a 'két legnagyobb csavart' nem lehetett kitalálni, de kellőképpen lekötött a történet és külön kiemelném, hogy Mare hiába különleges, mint általában a főhősök, egyáltalán nem legyőzhetetlen, tökéletes vagy tévedhetetlen. Ez még 'emberibbé' tette a számomra az egész világot. Végül ezzel a pár sorral adnám meg a könyv alaphangulatát: 
„Az iskolában tanultunk a korábbi világról, angyalokról és istenekről, akik az égben éltek, kedves, szerető kezekkel irányítva a földet. Van, aki azt mondja ezek csak történetek, de én ezt nem hiszem el. Az istenek most is uralnak minket. Leereszkedtek a csillagok közül. De többé már nem kedvesek."

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése