Chris Colfer: A ​Kívánságvarázslat (Mesék Földjén #1)

by október 14, 2018 0 megjegyzés


Vigyázat! A fülszöveg cselekményleírást tartalmazhat. 

Amikor az ikrek megkapják nagymamájuk féltve őrzött mesekönyvét, még nem sejtik, hogy hamarosan egy minden képzeletüket felülmúló világba lépnek majd be: a Mesék Földjére, ahol a gyerekkori történeteik mesefigurái életre kelnek. Alex és Conner nemsokára ráébred, hogy az általuk oly jól ismert mesék folytatódnak ebben a varázslatos világban: Aranyfürtöcske immár körözött szökevény, Piroska a saját királyságában uralkodik, Hamupipőke királyné pedig anyai örömök elébe néz! Az ikrek tudják, hogy valahogyan haza kell jutniuk. De sikerrel járhatnak a legendás Gonosz Királynővel a nyomukban? 

Imádom a tündérmeséket és a retellingeket is, így amikor évekkel ezelőtt szembejött velem a Kívánságvarázslat, kétség sem férhetett hozzá, hogy a kívánságlistámon fog landolni. Először nem tudtam az író nevét a jól ismert Glee karaktert alakító színészhez kötni, de amint felvilágosítottak arról, hogy ki is a tényleges szerző, néztem egy nagyot. Sőt, talán még inkább vonzott a regény, érdekelt, hogy a fiú mennyire tehetséges ezen a téren. 


Alex és Conner ikrek, akik az iskolában egymás ellentétei. A lány a mintadiákokat képviseli, míg a fiú az órán aludni is képes csínytevőket. Ám közös bennük az egymás és a család iránti szeretetük és odaadásuk, no meg a tündérmesék részletes ismerete. E mellett rendkívül érett és eszes gyerekekről beszélünk. Khm khm meg is látszik a sok olvasás hatása, ugyanis édesapjuk egy könyvesboltot vezetett. Sajnos egy tragédia következtében a család megfogyatkozott és sokkal szűkösebb keretek között kell élniük. Sőt, ez bizonyos szinten arra kényszerítette az ikreket, hogy hamarabb elkezdjenek felnőni. Egy nap azonban a nagymama által adott mesekönyv szinte életre kel és elnyeli az unokákat, akik akkor még nem is sejtik, hogy személyesen is találkozhatnak a jól ismert mesehősökkel. 

A prológus elolvasása után azt hittem, hogy a Once Upon a Time című sorozathoz hasonló könyvre számíthatok és ettől nagyon belelkesedtem. Nem figyeltem a fülszöveget és így nem tudtam, hogy egy ikerpárról lesz szó (annak ellenére se tűnt fel, hogy a borítón is ők figyelnek. Ehh, mindegy is). Viszont egyáltalán nem zavart a gyerek szemszög, mert két tényleg eszes és találékony főszereplőről beszélhetünk és szerencsére nem voltak benne butácska dolgok. Persze találhatnánk benne logikátlanságokat. Hiszen a két fiatal betéve ismerte az összes tündérmese sztoriját és mégis belefutottak olyan csapdákba, amik teljesen egyértelműek voltak az alap mesét ismerve. Viszont hibáztatni sem tudom őket, mert valószínűleg engem is magával ragadna az alapcselekmény. 

Az ikreknek jónéhány eléggé különleges és ritka tárgyat kell összegyűjteniük annak érdekében, hogy hazajuthassanak édesanyjukhoz. Ez már önmagában nagyon sok kalandot ígért, ráadásul az olvasó biztosra vehette, hogy egész Kívánságföldét bejárhatja és tényleg mindenkivel találkozni fog. Nagyon tetszett, ahogy az író 1-2 ikonikus hőst sokkal hétköznapibbnak, sőt helyenként akár sokkal idegesítőbbnek írt le, mint ahogyan az eredeti mesékben szerepelnek. Ráadásul az idővel idősödtek és változtak, ezektől pedig valahogy sokkal emberibbnek hatott az egész. 

Tetszett a talány, valamint, hogy egy perc megállás sem volt, hiszen tényleg egyik kalamajkából
sodródtunk a másikba. A cselekményt nehezítette, hogy a tárgyak felkutatásában Alexnek és Connernek konkurenciája akadt, méghozzá a Gonosz Királynő személyében. Sőt, annak ellenére, hogy az ember biztosnak gondolja a végkimenetelt, engem például számos meglepetés ért. Még azt emelném ki, hogy olvasás közben olyan érzésem volt, mintha egy filmet néztem volna. A leírások szinte kivetítették az eseményeket. 

Összességében egy végtelenül kedves és pöpecül összerakott regényről van szó, amit bátran ajánlok a tündérmesék rajongóinak. Jó főszereplők, pörgős cselekmény, szerintem aranyos elgondolás.

A könyvet nagyon szépen köszönöm a Könyvmolyképzőnek! Hihetetlen élmény volt!
 
Lorelei

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése