Leigh Bardugo: Six ​of Crows (Six of Crows #1)

by április 05, 2018 0 megjegyzés


Ketterdam: a nemzetközi kereskedés egyik nyüzsgő központja, ahol mindent be tudsz szerezni, ha megvan hozzá a kellő mennyiségű tőkéd – ezt senki sem tudja jobban Kaz Brekkernél. A fiúnak olyan lehetőséget ajánlottak, amely minden képzeletet felülmúlóan gazdaggá teheti, ám ehhez egy sikeres rablást kell végrehajtania. Ő is tudja, hogy mindezt egyedül nem tudja kivitelezni… 
Egy bosszúszomjas elítélt. 
Egy mesterlövész, aki a fogadások rabja. 
Egy szökevény kiváltságos múlttal. 
Egy kém, akit mindenki csak a Lidércként ismer. 
Egy Grisha Heartrender, aki a képességeit használja, hogy túléljen a nyomornegyedben. 
Egy tolvaj, akinek tehetsége van a szökéshez. 
Hat veszélyes kitaszított. Egy lehetetlen rablás. Kaz csapata az egyetlen ami a világ és a pusztulás között áll – már ha nem ölik meg előbb egymást. 

Bevallom őszintén a Six of Crows tipikusan az a könyv, amit végül a borítója miatt olvastam el. Leigh Bardugo írásához már volt szerencsém a Shadow and Bone révén, ám akkor valamiért hiányérzet fogott el a könyv végeztével. Viszont szerencsére a Six of Crows esetében még csak hasonló érzés sem töltött el. 


Adott egy városka, Ketterdam, ahol Kaz amolyan alvilági személyiség jobb kezeként szolgál. A fiú fiatal kora ellenére elsajátította a manipuláció mesterségét. Szüksége is van rá, hiszen a bosszúvágy hajtja, ellensége pedig szintén nagy hatalmú. A kereskedők egyike megbízást ad neki: ki kell szabadítania egy Grishát – Yul-Bayurt– egy börtönből. A férfi ugyanis kifejlesztett egy szérumot, amit jurda paremnek hívnak. A szer veszélye, hogy a Grishák hatalmát felfoghatatlan mértékig felfokozza, ám függővé is teszi használójukat. Kaz feladata nem egyszerű, hiszen olyan börtönben tartják fogva a feltalálót, ahova még fogolyként besétálni sem piskóta. Annak érdekében, hogy sikerrel járjon, összetoborozza a feláldozhatók YA verzióját. 

Annyira fantasztikus, hogy azt sem tudom, hol kezdjem! Filmekből is nagy kedvenceim azok, amelyben végigkövethetjük egy csapat összekovácsolását, ám az írónőnek itt végtelenül szerethető főhősöket sikerült kreálnia. Kaz mesterfokon űzi a csűrés-csavarást. Pontosan tudja, hogy mi az emberek gyenge pontja és nem fél visszaélni velük. Ha pedig valakin nem talál fogást, akkor sincsen gond, hiszen könnyen behajthatunk egy-két adósságot. Könyörtelen, szinte sherlocki módon szociopata karakterrel szembesülhetünk, akit egy múltbeli tragédia juttatott ide. Külön örömtáncot jártam az ő mesterkedéseikor, felettébb eszesen manipulált mindenkit.

A fiú legfőbb bizalmasa és kéme Inej, szinte beleolvad a sötétségbe. A lány szintén keserű emlékeket őriz –mint nem meglepő módon mindegyik karakter–, ám igyekszik ellensúlyozni mindezt azzal, hogy saját magából fegyvert kovácsolt. Imádtam a Kazzel való jeleneteit, fantasztikusan működött együtt a két szereplő, nagyon jól kiegészítették egymást. Inej tartotta az épelméjűség oldalán a született bűnözőzsenit. 

Balról jobbra: Kaz, Inej, Nina
A csapat tagja még Nina, aki nemcsak hogy Grisha, de még szó szerint halálos képesség birtokában is van, ugyanis képes mások testében kárt tenni. A lányt rejtélyes kapcsolat fűzi az egyetlen emberhez (Matthiashoz), akinek belsős információja van a börtönről. Ám közöttük sem fesztelen a hangulat, hiszen egymás ellenségei. Egyetlen közös pontjuk pedig talán a csapat egészének vesztét okozhatja. Első ránézésre Jesper képviseli az izmot a kitaszítottak között, Wylan pedig a technikai mini tudóst, ám mindkét fiúban sokkal több rejlik ennél. 

Balról jobbra: Matthias, Jesper, Wylan
A történetről részletesebben nagyon nehéz beszélni spoilerek nélkül, ám annyi biztos, hogy izgalmas és csavarokkal teli. A Six of Crowsban kivételesen az sem tudott izgatni, hogy számtalanszor visszaemlékezések szakították félbe a jelen történéseit. Észrevehetetlenül vesztem el a karakterek és eltérő, ámde annál színesebb kultúráinak felfedezésében (még idegen nyelv is van benne!). A háttérvilág hihetetlenül részletes és varázslatos, ám csupán nagyon kevés szeletét mutatja be az első regény, szóval már ezért megéri elolvasni a folytatást is.

Külön tetszett, hogy bár váltott szemszögben íródott a könyv, mégsem volt világos előttünk a karakterek minden gondolata. Éppen ezért a fordulatok közül sokat nem láttam előre és bár pár klisé azért csak-csak előkerült Bardugo kisasszony tarsolyából, én teljes mértékben át tudtam siklani felettük. Az apróbb logikátlanságok sem tudtak érdekelni (pl.: tinédzser bűnözőzsenikről van szó, akik évtizedek óta a szakmában levő fejeseket képesek kijátszani), mert annyira fantasztikus szereplőgárdát alkotott az írónő. Borzasztó mód aggódtam főhőseinkért, rettegtem attól, hogy milyen sors jut nekik és persze egy függővégnek is be kellett figyelnie, csakhogy ne írhassam nyugodtan a szakdogát.

Háború, manipuláció, LMBT, karaterbeli sokszínűség, részletes kidolgozottság. Kell ennél több?!

Crooked Kingdom rettegj mert jövök! Sőt, lehet újra bepróbálkozom a Shadow and Bone-nal is.

Lorelei

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése