Cinda Williams Chima: The ​Demon King (Seven Realms #1)

by február 28, 2017 0 megjegyzés

Nehéz idők járnak Fellsmarch hegyi városára. Han Alister szinte bármit megtenne azért, hogy megélhetést biztosítson a családjának ám az egyetlen értékes dolog a birtokában olyasvalami, amit nem adhat el – egy pár vastag, ezüst karperec, amiket születése óta visel. A tárgyak mágikus hatalmához kétség sem fér, hiszen a fiú növekedésével együtt változtak, ráadásul Han képtelen levenni őket.
Egy nap, Han és klán barátja Táncos szembekerül három fiatal varázslóval, akik tüzet szítottak Hanalea szent hegyén. Han annak érdekében, hogy megelőzzön egy esetleges támadást, elvesz egy amulettet Micah Bayartól, a Fő Varázsló fiától. Ám a fiú hamarosan ráébred arra, hogy az amulett sötét hatalommal van megáldva – valaha a Démonkirályhoz tartozott, ahhoz a varázslóhoz, aki ezer esztendeje majdnem elpusztította a világot. Han tisztában van azzal, hogy a Bayarok mindent megtennének annak érdekében, hogy visszaszerezzenek egy ilyen hatalmas erővel bíró mágikus tárgyat.
Eközben Raisa ana’Marianna hercegnőnek, Fells örökösnőjének meg kell vívnia a saját csatáit. Háromévnyi szabadság –lovaglás, vadászat és a híres klán piacokon való munka után visszatért az udvarba. Raisa több szeretne lenni puszta díszmadárnál egy ragyogó kalitkában. Olyan szeretne lenni, mint Hanaela - a legendás harcos királynő, aki megölte a Démonkirályt ezzel megmentve a világot. Ám az édesanyjának más tervei vannak a számára…
A Hét Birodalom élete fenekestül felfordul amikor Han és Raisa találkozása felszítja a tüzet a klánok és varázslók közötti parázsló háborúban.

Ha tél, akkor itt az ideje a jó kis fantasy-knek. Cinda Williams Chima neve csupán mostanában vált egyre ismertebbé szerény kis országunkban, ám külföldön sem felkapott a The Seven Realms című könyvsorozata. Az első rész elolvasása után ezen nem is csodálkozom. Viszont utánanéztem értékeléseknek a folytatásokat illetően, ahol mindenki bizonygatja, hogy a második részben olyan szinten beindulnak az események, hogy kétség sem férhet a sorozat nagyszerűségéhez.


De lássuk kicsit bővebben a történetet. A klánok, völgylakók és varázslók egy birodalmon belül élnek. Nem királyságról beszélünk, hanem leginkább királynőségről. A hős harcos Hanaela női leszármazottjai uralkodnak, akikhez hűség köti a varázslókat annak érdekében, nehogy visszaéljenek mágikus képességeikkel és újabb háború alakuljon ki. Bár a háború jelenleg elkerüli Fellst, a jövő nem sok jót ígér. Talán pont ezért szeretné a fiatal királyné minél előbb férjhez adni leányát, aki azonban még élni szeretne mindenféle korlátok nélkül. Eközben Han, felhagyva tolvaj létével, mi több bandavezérségével, próbál segíteni a családján, de nemcsak volt riválisai, hanem a szabályszegő királyi gárda és dementorszerű (legalábbis gondolom, HP-t nem olvastam) démonok is megnehezítik az életét.

-Történelem -motyogta Mari, mintegy válaszul a fiú gondolataira. -Miért kell mindent tudnunk arról, hogy mi történt a születésünk előtt?
-Mert remélhetőleg okosabbak leszünk tőle és nem követjük el újra ugyanazokat a hibákat.

Magával az alaptörténettel nem lenne gond, ez egy nagyon jó felállás és rengeteg lehetőséget tartogat magában. A problémám leginkább azzal volt, hogy túlontúl részletesre és vontatottra sikerült a megvalósítása. Gyakorlatilag az utolsó 100 oldalon, azon belül is talán az utolsó 20 oldalon bontakoznak ki igazán fordulatos és akciódús események. Na de mi a helyzet mindazzal, ami előtte történt? Igazából az sem lenne rossz, de kellően szükséges sem, mármint ilyen részletesen. Rengeteg intrikával, bállal, drámával, kiszámítható fordulatokkal és még annál is kiszámíthatóbb árulásokkal és manipulációkkal teletűzdelt sorokkal találkozhatunk. Ezek okozták számomra az igazi meglepődést és bizonyos szinten csalódást is.

A főszereplők közül Hant kedveltem leginkább. A családján próbál segíteni, de mellette a barátai is rengeteget jelentenek neki. A magánytól és a félelemtől, hogy mi történik, ha elveszíti a szeretteit, sokszor komoly lelki csatákat vív. Eközben rettentő eszes is, nem hiába lett bandavezér már rettentő fiatalon. Sajnos az élet és a körülmények késztették arra, hogy idő előtt családfenntartó legyen.
Raisát nem tudtam hova tenni. Egyrészről éli a maga kis világát egy burokban és úgy hiszi, hogy minden a legnagyobb rendben van az királynőségben. Néha inkább hisztis, nem pedig akaratos vagy határozott. Másrészről viszont rengeteget tanult a klánokkal töltött évek alatt és elég fifikás lett. Kíváncsi leszek, hová fejlődik még az ő személyisége, valamint arra is, hogy mennyire hagyja magát befolyásolni.

...megtanulta, hogy ne tegyen fel minden egyes kérdést ami felmerül benne, tudván, hogy vannak dolgok, amik a maguk idejében kerülnek csak megválaszolásra.
A mellékszereplőket tekintve Amon semmi extra, az egyik legátlagosabb karakter, de spoiler nélkül ezt nem tudom kifejteni. Han barátaiban, Táncosban és Madárban még rengeteg a potenciál, alig várom, hogy a következő részekben olvashassak róluk.

Összességében, ha eltekintünk attól, hogy az egész könyv egy prológus prológusának prológusaként hat, akkor nem volt rossz. Sőt, olvasva, hogy a folytatásokban emelkedik a színvonal, mindenképpen érdemel egy esélyt. Pláne a hatalmas fordulat miatt a végén!

Lorelei

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése