Becca Fitzpatrick: Finale

by szeptember 17, 2013 0 megjegyzés

A FÜLSZÖVEG:
Nora még soha nem volt biztosabb Folt iránti szerelmében. Bukott angyal vagy sem, számára ő a nagy Ő. Öröksége és végzete miatt talán örökké ellenségek lesznek, de Nora nem fordít hátat neki. Most a legnagyobb kihívás áll előttük. Túlélheti a szerelmük a látszólag leküzdhetetlen akadályt? A határokat meghúzták, de még bizonytalan melyik oldalt választják. A legvégén elég lesz a bizalom, hogy újjáépítsék azt, ami eltört?

 A MAGYARÁZAT:
Emlékszem, pont az első középiskolai évem megkezdése előtti nyáron olvastam a sorozat első részét. Azonnal magával ragadott. Szinte minden ismerősömnek ajánlottam a könyveket, és két legjobb barátnőmmel minden iskolai éven egy újabban megjelenő példányát olvastuk, így "élve túl" a középiskolai éveket. Az első része annyival magával ragadott, hogy a másodikat már angolul olvastam, ezzel hagyományt teremtve. Idén pedig az utolsó, lezáró részhez értünk.

A TÖRTÉNET BŐVEBBEN ÉS ÉRTÉKELÉS:
Ha jól tudom, akkor az írónő eredetileg három részes trilógiát tervezett. A legutóbbi rész végén érezhető is volt, hogy meg lehetett volna oldani a lezárást, no de nem így lett. A negyedik kötet ott folytatódik időben, ahol az előző abbamaradt. Adott a szituáció: Nora esküt tett apjának, hogy annak halála után vezetni fogja a Nephilimek seregét, amennyiben pedig megszegi eme ígéretét úgy ő is és édesanyja is halállal fizetnek érte. Aki már olvasta az előző részt, tisztában van vele, hogy Nora végzett Hankkel, így gazdagabb lett egy sereggel. A főhősnőnk sokáig gondolkozik azon, mihez kezdjen. Egyik oldalról ott vannak a Nephilimek, akik oka érthető a háború miatt: elegük lett abból, hogy minden évben bukott angyalok szállják meg a testüket, szabadságot akarnak. A másik oldalon állnak a bukott angyalok, akik viszont nem szeretnék, hogy az egész fajukat kiirtsák, valamint továbbra is Nephil testeket akarnak megszállni Chesvan idején. Mindeközben ott vannak az arkangyalok, akiknek Nora ugyebár ígéretet tett mind az ördögmágia eltávolítására, mind a háború elkerülésére. Azonban a saját serege nem bízik benne, nem értik Hank miért őt tette meg más, sokkal alkalmasabb személyek helyett. Úgy érzik nem eléggé elhivatott népe iránt, bizonyítandó egy bukott angyallal jár. Így jön képbe néhány új karakter közül Dante, akinek nevére az irodalom talált egy kifejezést "beszélő név". 
Innen kicsit SPOILEResebben!
Magára vállalta Nora edzését, valamint a kamu pasi szerepét. Ha mindez nem lenne elég Nora rájön, hogy legjobb barátnőjének, Vee-nek titkai vannak előtte és még ősi ellensége, aki egyben mostohatestvére is, beköltözik hozzájuk. Mindeközben ördögmágia-függővé válik és féltékenység is kínozza Dabria miatt.

Fogalmam sem volt, hogy az írónő mit tervez erre a befejező részre. Háborút. Nyilván. Csatát. Egyértelmű. Jó de miről szól még a könyv? Az események folyamatosan zajlanak. Ha Nora éppen nem gyakorol, smárol akkor éppen nyomoz vagy éppen félresikerült bulin van. Ami idegesített az Nora féltékenykedése. Folton látszik MINDENKI számára, hogy bármit megtenne Noráért és hogy mennyire szereti. Ez mindenkinek nyilvánvaló még Dabriának is, aki csak reménykedik abban, hogy Folt és Nora kapcsolata egyszer mondhatni meginog. Úgy érzem, itt sok volt a felesleges drámázás, veszekedés és hiszti.
A másik Nora ördögmágia-függősége. Miután elhiteti Folttal, hogy bevette az ellenszert, folyamatosan egyre több adagra vágyik. Igazi drogossá változik. Bár ő váltig állította, hogy akármikor le tud állni vele. Hát igen Nora, ezért remegtél minden egyes cseppért.
Két szereplőnk is kettős ügynököt is játszik, egyik kicsit meglepett, a másik annyira nem. Vee titka találó, igazából ott volt a megoldás már az első könyvben is a szemünk előtt, ha egy kicsit figyelmesebben olvasunk, ki is találhatjuk. Drága Basso nyomozó is visszatér, igaz rövid párbeszédek erejéig.
Ami kifejezetten tetszett a műben, hogy Nora elismerte, régebben követett el hibákat. Emlékeztek, hogy akkor fogtuk mindig a fejünket és kiabáltuk: HOGY LEHETSZ ILYEN OSTOBA? Na, legalább fejlődött. :D
Folt most is imádni való. Minden jelenetét élveztem. A végén Scott-ot sajnáltam, viszont kiszámítható volt. Továbbá tetszett, hogy Nora végre képes volt valamilyen szinten megvédeni magát. Ötletes volt az ördögmágia-találmányok-prototípusok sora is. Persze még jó pár felesleges jelenet került a könyvbe, de az oldalaknak meg kellett telnie valamivel. A végső megoldás ügyesen ki lett találva.
Aki már olvasta, az tudja hogyan értem, amikor azt mondom: TUDTAM! :)

Összegezve szerettem ezt a sorozatot és most jött el még egy korszaknak a vége. Az első résszel belopta magát a szívembe. A másodikkal magára haragított, úgy érzem az kicsit túl sok volt. A harmadikat imádtam, újra beleszerettem a történetbe. A negyedikkel pedig méltó lezárást adhatunk a történetnek, Nora és Folt szerelmének, szerencsésnek tartva azokat, akik még csak most kezdik a sorozatot, nem tudván mennyi fantasztikus kaland vár még rájuk!

Kedvenc idézet: "Hagyd abba a sírást. Lejáratod az arkangyalokat."
Kedvenc karakter: Folt, Scott
Pontokban: 5/5

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése