Rick Riordan: A ​szörnyek tengere (Percy Jackson és az olimposziak 2.)

by július 24, 2019 0 megjegyzés

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmazhat az előző részre. Bár rajtam kívül már mindenki olvasta.

Percy Jackson új éve az iskolában meglepően nyugodtan indul. Egyetlen szörny sem akarja betenni a lábát New York-i sulijába. 
Ám amikor az osztály ártatlan meccse élet-halál harccá válik egy csapat emberevő óriás ellen, a dolgok, hogy is mondjam… kezdenek eldurvulni. Váratlanul érkező barátja, Annabeth is csupa rossz hírt hoz: a Félvérek táborát védő határokat egy titokzatos ellenség lerombolta, és amíg ezeket újra helyre nem állítják, a félisteneknek nincs hová rejtőzniük… 

Bár még egyszer sem olvastam végig az összes Percy Jackson részt, bánom, hogy nem gyerekként ismerkedtem meg velük először. Ugyan idősebb fejjel is teljes mértékben élvezhetőek a regények, úgy érzem, kölyökként adtak volna még egy pluszt. 


Percy már alig várja, hogy megkezdje második nyarát a Félvér Táborban. Szinte megúszta ezt a tanévet komolyabb galiba nélkül. Csak szinte, mert az utolsó pillanatban újra menekülni kényszerül. Ezúttal azonban már a tábor sem tud védelmet nyújtani a fiúnak és társainak. Változás áll be a vezetőségben, illetve egy kór támadta meg Thália fáját, amik könnyen katasztrófához vezethetnek. Percy és Annabeth egy küklopsszal kiegészülve újabb kalandba vág bele, a cél: az Aranygyapjú megszerzése. 

Tetszett, hogy ebben a részben egyre több minden elkezdett kibontakozni. Még jobban megismerhettük a félvér világ működését, valamint azt is láthattuk Percy hogyan próbálgatja a képességeit. Kezd letisztulni, hogy ki-kivel is szövetkezik, továbbá a prófécia is adott egy plusz csavart a hangulatnak. Megtudhattuk mi történt Thaliával, illetve, hogy Luke milyen erőknek dolgozik. Grover sem tűnik el, láthatjuk miért járt annyi szatír sikertelenül a küldetésük során. 

A kis hőseink mindegyike sokat fejlődik a regény rövidsége ellenére. Szívmelengető volt látni, hogyan alakul Percy és Tyson, valamint Annabeth és Tyson kapcsolata. Önmagához képest Clarisse is sok meglepetést okozott. Percy remek beszélgetéseket folytat Hermésszel, hogy könnyebben megértse mit is jelent istenként felelni a félvéreidért. A fiú ezáltal megérti, hogy az istenek másképpen fejezik ki a törődésüket. 

Az elhintett komolyságok mellett megmarad a könnyedség, a humor és a rengeteg szórakozás is.
Kocsiversenyeken és lávával való mosogatáson kívül csikóhalon lovaglás is várt ránk. Egy apró kivetnivalóm maradt csupán. Ez pedig bizonyára abból fakad, hogy gyerekkönyvről van szó. Percy és Annabeth már az előző részben is sokszor beleállt egy helyzetbe, annak ellenére, hogy érezték, hogy valami gyanús és éppen ezért nem kéne. Oké, a célközönség miatt elfogadtam, de amikor a második részben Percy nyíltan kimondja, hogy már sok kétes helyzetbe kerültek és valami most sem stimmel és mégis beleesnek a csapdába, az azért elég fájó. 

Pörgős felfrissülés ez a sorozat, alig várom, hogy felfedezzem, mi következik még. Úgy hallottam, kegyetlenül rázós lesz.

Lorelei

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése